ΑΝΟΔΟΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΓΗΣ
Η κλιματική αλλαγή προκαλείται από την άνοδο της θερμοκρασίας της Γης (υπερθέρμανση του πλανήτη) που προέρχεται από την προσθήκη περισσότερων αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα από εκείνα που υπάρχουν φυσικά.
Αυτά τα επιπλέον αέρια του θερμοκηπίου προέρχονται κυρίως από την καύση ορυκτών καυσίμων για την παραγωγή ενέργειας, καθώς και από άλλες ανθρώπινες δραστηριότητες, όπως η αποψίλωση των τροπικών δασών, η γεωργία, η κτηνοτροφία και η παραγωγή χημικών.
Η ζέστη αυξάνεται
Το 2019, η Γη ήταν περίπου 1,5 °C πιο ζεστή από ό,τι στα τέλη του 19ου αιώνα - και η μέση παγκόσμια θερμοκρασία αναμένεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο τον επόμενο αιώνα. 1,5 °C μπορεί να μην ακούγεται πολύ, αλλά λάβε υπόψη αυτό:
Το μεγαλύτερο μέρος της ανόδου της θερμοκρασίας μέχρι στιγμής συνέβη τις τελευταίες δεκαετίες, οπότε η άνοδος της θερμοκρασίας επιταχύνεται.
Μην ξεχνάς, αυτή είναι μια μέση άνοδος: κάποια μέρη έχουν γίνει πολύ πιο ζεστά και άλλα πιο κρύα. Για παράδειγμα, η Αρκτική έχει γίνει πολύ πιο ζεστή τα τελευταία 60 χρόνια και μπορεί να μην έχει πάγους κατά τη διάρκεια του καλοκαιρού έως το 2040. Η Ευρώπη θερμαίνεται γρηγορότερα από άλλες περιοχές του κόσμου.
Σύμφωνα με ορισμένες μελέτες, η θερμοκρασία της Γης κατά την τελευταία εποχή των παγετώνων ήταν μόνο περίπου 4 °C πιο κρύα από ό,τι στα τέλη του 19ου αιώνα.
Πηγή: Επίσημος ιστότοπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης
ΟΡΥΚΤΑ ΚΑΥΣΙΜΑ
Αιτία της κλιματικής αλλαγής αποτελεί η καύση ορυκτών καυσίμων
Τα ορυκτά καύσιμα - όπως ο άνθρακας - είναι τα απομεινάρια αρχαίων φυτών και ζώων που έχουν θαφτεί βαθιά στο έδαφος για εκατομμύρια χρόνια και έχουν μετατραπεί σε ουσίες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως καύσιμα.
Περισσότεροι από τους μισούς Αμερικανούς υποστηρίζουν ότι η κλιματική αλλαγή δεν θα τους επηρεάσει, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση. Μόνο το 45% πιστεύει ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη θα αποτελέσει σοβαρή απειλή κατά τη διάρκεια της ζωής τους και μόνο το 43% ανησυχεί πολύ για την κλιματική αλλαγή.
Επιπλέον, σύμφωνα με άλλες δημοσκοπήσεις, οι μισοί Ρεπουμπλικανοί αρνούνται ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη είναι πραγματικό γεγονός, ενώ το 70% θεωρεί ότι, ανεξάρτητα αν συμβαίνει ή όχι, υπεύθυνοι δεν είναι οι άνθρωποι. Στηριζόμενος σε συγκεκριμένα συμφέροντα, αλλά και αξιοποιώντας αυτές τις αντιλήψεις, ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε πέρσι τον Ιούνιο την απόσυρση των ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού, την οποία είχε υπογράψει ο προκάτοχός του, Μπαράκ Ομπάμα. Ο πρόεδρος Τραμπ δήλωσε επανειλημμένα ότι πρόκειται για μία συμφωνία που είναι οικονομικά επιζήμια για την αμερικανική οικονομία και ιδιαίτερα, όπως είπε, για την τσιμεντοβιομηχανία, τον άνθρακα και τον χάλυβα.
Τον περασμένο μήνα, όταν ο Εμανουέλ Μακρόν επισκέφθηκε την Ουάσινγκτον και μίλησε στο Κογκρέσο, ενώ σε αρκετά ζητήματα εμφανίστηκε ένθερμος υποστηρικτής της αμερικανο-γαλλικής συνεργασίας, για την κλιματική αλλαγή, εξέφρασε τη διαφωνία του στην πολιτική Τραμπ, τονίζοντας την ανάγκη για άμεση αντιμετώπισή της. «Δεν υπάρχει πλανήτης Β», επισήμανε ο Γάλλος πρόεδρος, προσθέτοντας ότι μέχρι το τέλος του 2021, η Γαλλία σκοπεύει να κλείσει όλα τα εργοστάσια που λειτουργούν με καύση άνθρακα και θα στραφεί στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Αντίθετα, από πέρσι τον Μάρτιο, ο Τραμπ υπέγραψε διάταγμα με στόχο να προωθήσει τη βιομηχανία του άνθρακα, διακηρύσσοντας ότι σκοπεύει να βάλει τέλος «στον πόλεμο εναντίον του άνθρακα».
Λαμβάνοντας υπόψη και τα αποτελέσματα των προαναφερθέντων δημοσκοπήσεων, φαίνεται λοιπόν ότι σε πολλές περιπτώσεις, οι πολιτικές δεν καθορίζονται μόνο από οικονομικά συμφέροντα, αλλά και από ένα μίγμα άγνοιας και κυνικής αδιαφορίας μεγάλης μερίδας πολιτών. Όπως, για παράδειγμα, όταν οι καταστροφικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής κι άλλων μεγάλων προβλημάτων που ταλανίζουν χώρες και περιοχές του πλανήτη (πόλεμος, τρομοκρατία, φτώχεια, ανεργία, προσφυγιά, μετανάστευση, αδικία), θεωρούνται «μακρινοί κίνδυνοι» και κάτι «που δεν μας αγγίζει». Κι αυτή η αδιαφορία αποτελεί συνήθως πηγή κακού και αιτία συμφορών. Κι αν σήμερα «ο πλανήτης μας αντιμετωπίζει σοβαρές, εκτεταμένες και μη αναστρέψιμες επιπτώσεις από την αλλαγή του κλίματος», όπως αναφέρεται σε σχετική έκθεση των Ηνωμένων Εθνών, είναι επειδή ο μισός κόσμος αδιαφορεί και δεν νοιάζεται για τις απειλές και τις τραγωδίες που βιώνει το άλλο μισό του κόσμου.
TA ΓΥΜΝΑ ΚΑΙ ΟΜΟΡΦΑ ΔΑΣΗ
Τα δάση μας χρειάζονται δέντρα. Δεν υπάρχει τίποτα όμορφο σε ένα γυμνό δάσος. Πώς όμως απογυμνώνεται ένα δάσος και με ποιο τρόπο συμβάλει αυτό στην υπερθέρμανση του πλανήτη; Ας επιστρέψουμε για λίγο στα βασικά. Κάθε εισπνοή των ανθρώπων και ζώων περιέχει οξυγόνο, κάθε εκπνοή διοξείδιο του άνθρακα. Τα δέντρα και άλλα φυτά απορροφούν το διοξείδιο του άνθρακα και το μετατρέπουν ξανά σε οξυγόνο. Με αυτόν τον τρόπο διατηρούνται στη ζωή τα περισσότερα έμβια όντα. Όμως, τα τεράστια δάση δεν απορροφούν απλός το διοξείδιο του άνθρακα που απελευθερώνουν με την εκπνοή τους τα ζώα και οι άνθρωποι. Απορροφούν το CO2 από ολόκληρο τον κόσμο, είτε αυτό αποδεσμεύετε με φυσικές διαδικασίες, όπως από την έκρηξη ενός ηφαιστείου στο νότιο ειρηνικό, από την αποσύνδεση νεκρής ύλης στην Ινδία, ή από δασικές πυρκαγιές μαίνονται στη δυτική ακτή των ΗΠΑ-ή ακόμη και αν το διοξείδιο του άνθρακα απελευθερώνεται με μη-φυσικές διαδικασίες, όπως, για παράδειγμα, από τη χρήση φυσικών καυσίμων. Τα δάση βοηθούν κυριολεκτικά στη διατήρηση της ισορροπίας στην ατμόσφαιρα, απομακρύνοντας το διοξείδιο του άνθρακα και μετατρέποντας το ξανά σε άνθρακα στα φύλλα, στις ρίζες και στο υπέδαφος. Οτιδήποτε δεν αποτελεί πηγή άνθρακα, αλλά να απομακρύνει από την ατμοσφαιρική εξίσωση και τον αποθηκεύει, κατά κάποιο τρόπο, ονομάζεται δεξαμενή άνθρακα. Σε 40 χρόνια, 4 τετραγωνικά χιλιόμετρα φρεσκοφυτεμένου δάσους, θα αποθηκεύσουν 50 τόνους(45 μετρικούς τόνους) διοξειδίου του άνθρακα. Κι αφού ο πληθυσμός της γης αυξάνεται ολοένα-6,6 δισεκατομμύρια, για να είμαστε ακριβείς- οι ανάγκες για ξυλεία μεγαλώνουν. Χρειαζόμαστε ξύλα για να φτιάξουμε καινούρια σπίτια, εσείς χρησιμοποιείτε χαρτί για τις σχολικές εργασίες σας, οι αγρότες θέλουν τις δασοκομικές εκτάσεις για να καλλιεργούν τις σοδειές τους και οι κτηνοτρόφοι για να βοσκούν τα κοπάδια τους, ενώ παράλληλα οι εργολάβοι τα χρησιμοποιούν για να κτίσουν εμπορικά κέντρα. ΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΔΑΣΗ ΚΑΛΥΠΤΑΝ ΚΑΠΟΤΕ ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΓΗΣ, ΟΜΩΣ ΕΧΟΥΜΕ ΗΔΗ ΚΟΨΕΙ, ΚΑΨΕΙ Ή ΑΠΟΨΙΛΩΣΕΙ ΤΟ 80% ΤΩΝ ΑΡΧΙΚΩΝ ΔΑΣΩΣ!!!
ΠΗΓΗ: Το φαινόμενο του θερμοκηπίου, Laurie David- Cambria Gordon
Ωκεανοί: σφουγγάρια που ρουφούν άνθρακα
- τον αέρα
- την ξηρά
- τη θάλασσα.
ΠΗΓΗ:Το φαινόμενο του θερμοκηπίου, Laurie Danid-Cambria Gordon