ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΣΕ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΑΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΛΙΜΑΚΑ
- Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) έχει ήδη εγκρίνει από τον Δεκέμβριο του 2020 ενωσιακό στόχο για καθαρή εσωτερική μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 55% έως το 2030 σε σύγκριση με το 1990, ενώ τον Απρίλιο του 2021 κατέληξε σε συμφωνία σχετικά με το ευρωπαϊκό νομοθέτημα για το κλίμα.
- Η ΕΕ μεταξύ άλλων προωθεί την ανάπτυξη τεχνολογιών χαμηλών ανθρακούχων εκπομπών, μεριμνά για την ασφαλή χρήση τους και την κατάλληλη διαχείριση των σχετικών κινδύνων και συντονίζει τις προσπάθειες των κρατών μελών για τη χρήση εναλλακτικών μορφών ενέργειας στις μεταφορές και την εκμετάλλευση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
- Η σύσκεψη κορυφής των Ηνωμένων Εθνών που έλαβε χώρα στη Γλασκόβη μεταξύ περισσοτέρων των 200 χωρών του κόσμου από την 1η έως την 13η Νοεμβρίου 2021 με στόχο τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη και ειδικότερα τη συγκράτηση της αύξησης της θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό κελσίου κατέληξε στο Glasgow Climate Pact με το οποίο αποφασίστηκε μεταξύ άλλων
- Η σταδιακή κατάργηση της παραγωγής ενέργειας από χρήση άνθρακα
- Η εγκατάλειψη των αναποτελεσματικών επιδοτήσεων των ορυκτών καυσίμων
- Η μεγαλύτερη οικονομική βοήθεια στις φτωχές χώρες ώστε να προσαρμοστούν στις συνέπειες της κλιματικής κρίσης
- Η προσπάθεια μείωσης στο ήμισυ της ετήσιας εκλυόμενης ποσότητας διοξειδίου του άνθρακα έως το 2030 με κλήση προς τις εθνικές κυβερνήσεις για επίσπευση υποβολής σχετικών σχεδίων.
ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΣΕ ΕΘΝΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ
Εθνικός Κλιματικός νόμος. Σύμφωνα με την από 4.11.2021 Ανακοίνωση του Υπουργείου Ενέργειας ο νόμος αυτός θα ορίζει το θεσμικό πλαίσιο για τη σταδιακή μείωση των ανθρωπογενών αερίων του θερμοκηπίου με σκοπό την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας το 2050 και θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων εθνικούς ποσοτικούς στόχους για μείωση των εκπομπών του θερμοκηπίου κατά 55% το 2030 (σε σχέση με το 1990) και κατά 80% στο 2040 και επιμερισμό τους στους επτά κυριότερους παραγωγικούς τομείς που έχουν το υψηλότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα : παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και θερμότητας, μεταφορές, βιομηχανία, κτίρια, γεωργία και κτηνοτροφία, απόβλητα και χρήσεις γης-αλλαγές χρήσεων γης και δασοπονία.
Απλοποίηση και εκσυγχρονισμός της αδειοδότησης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και σταθμών αποθήκευσης ενέργειας. Σύμφωνα με την ίδια ως άνω Ανακοίνωση με νέο νομοθετικό πλαίσιο που θα έχει ως στόχο τη μείωση της διάρκειας αδειοδότησης νέων έργων σε λιγότερα από δύο έτη και την επιτάχυνση του ρυθμού υλοποίησης νέων επενδύσεων σε ΑΠΕ συνολικής ισχύος 12 GW θα προβλεφθεί αναμόρφωση της διαδικασίας αδειοδότησης νέων έργων με μείωση των απαιτουμένων δικαιολογητικών, ψηφιακή διενέργεια των απαιτουμένων ενεργειών και μείωση του χρόνου υλοποίησης της αδειοδότησης.
Υπεράκτια αιολικά πάρκα. Σύμφωνα με την ίδια προαναφερόμενη Ανακοίνωση θα εκπονηθεί νομικό πλαίσιο στους βασικούς άξονες της χωροταξικής ρύθμισης και διαδικασίας επιλογής θαλασσίων οικοπέδων, του ορισμού φορέα διαχείρισης, της διαδικασίας σύνδεσης και του καθορισμού ενίσχυσης για την ανάπτυξη αιολικών πάρκων που θα συμβάλλουν καθοριστικά στην ενεργειακή μετάβαση της χώρας με την αξιοποίηση του πλούσιου αιολικού δυναμικού.
ΔΡΑΣΕΙΣ
Σίγουρα οι λέξεις «τροπικό δάσος» σου φαίνονται εξωτικές κα μακρινές. Και τι θα αναρωτηθείς; Τι σχέση έχουν τάχα με μένα; Γιατί επιτέλους γίνεται τόσος πολύς λόγος σήμερα για τα τροπικά δάση; Είναι τόσο σπουδαία;
Τα τροπικά δάση είναι κάτι πυκνά δάση γεμάτα υγρασία, όπου ζουν καταπληκτικοί άνθρωποι και υπέροχα ζώα όπως παπαγάλοι, μαϊμούδες και ιαγουάροι. Στα τροπικά δάση υπάρχουν τόσα πολλά δέντρα, που επηρεάζουν τον καιρό ολόκληρης της Γης. Επηρεάζουν ακόμα και τον αέρα που αναπνέουμε. Τα τελευταία χρόνια, οι άνθρωποι άρχισαν να κόβουν τα τροπικά δάση. Αυτό πρέπει να σταματήσει. Και μπορείς να βοηθήσεις κι εσύ.
ΠΗΓΗ: 50 ΤΡΟΠΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΣΕΙΣ ΤΗΝ ΓΗ
ΣΤΟΧΟΣ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 13
Αναλαμβάνουμε άμεσα δράση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και των επιπτώσεών της.
Η κλιματική αλλαγή αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της κοινωνίας μας καθώς οδηγεί σε πολλαπλές δυσμενείς συνέπειες στα οικοσυστήματα, τον οικονομικό τομέα καθώς και την ανθρώπινη υγεία και ευημερία. Η κλιματική αλλαγή έχει οδηγήσει σε ακραία καιρικά και κλιματικά φαινόμενα τα οποία επηρεάζουν τη διαθεσιμότητα αναγκών όπως το πόσιμο νερό, η τροφή και η βιοποικιλότητα και οδηγεί σε κινδύνους όπως ξηρασίες και πλημμύρες. Η πρόβλεψη και η πρόληψη των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής μας αναγκάζει όλους να κάνουμε μετάβαση στην οικονομία και τον τρόπο ζωής μας.
Ο ΣΒΑ 13 στοχεύει στην ενδυνάμωση της αντοχής των χωρών και στην προσαρμογή τους έναντι των κλιματικών κινδύνων και φυσικών καταστροφών με την εισαγωγή μέτρων πρόληψης ως εθνικό σχεδιασμό, στρατηγική και πολιτική. Σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία επιθυμεί να εντάξει την ΕΕ στην προσπάθεια για μια "κλιματικά-ουδέτερη" Ευρώπη έως το 2050.
Η απαραίτητη αυτή μετάβαση σε πιο πράσινες οικονομίες και συμπεριφορές απαιτεί ενημέρωση και νέες δυνατότητες για την αντιμετώπιση της δυσκολίας. Η ζήτηση για νέες ικανότητες επεκτείνεται σε όλο το εύρος, από τη δημιουργία νέων τεχνολογιών και ανανεώσιμης ενέργειας μέχρι την ένταξη ανθρώπων, εταιρειών και επιχειρήσεων σε νέες προσαρμοσμένες στρατηγικές και πράξεις. Αυτό αφορά όλους τους τομείς: Από τις μεγάλες εταιρείες μέχρι τις μικρότερες, είτε δημόσιες είτε ιδιωτικές. Πολλά επαγγέλματα μπορούν να γίνουν οικολογικά επαγγέλματα.
Οι δάσκαλοι και οι καθηγητές μπορούν να βοηθήσουν τους μαθητευόμενους να κατανοήσουν καλύτερα το πώς η κλιματική αλλαγή μπορεί να επηρεάσει την καθημερινή και επαγγελματική τους ζωή. Οι μαθητευόμενοι επίσης μπορούν να συνειδητοποιήσουν τη συμβολή τους στην κλιματική αλλαγή έτσι ώστε να την αναλύσουν και να ορίσουν νέες μεθόδους και νοοτροπίες που θα συμβάλλουν θετικά στη μετάβαση και την προσαρμογή.
Ο ΣΒΑ 13 μας υπενθυμίζει να εντάξουμε τη δέσμευσή μας στη Σύμβαση Πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Κλιματική αλλαγή και στις μετέπειτα εξελίξεις του.
Προτεινόμενα μέτρα
Όσο περισσότερο καθυστερήσει η λήψη των απαιτούμενων μέτρων, τόσο που πιο "οδυνηρά" θα είναι. Τα κυριότερα από τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν είναι:
- Μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας, για να καλυφθούν οι ανάγκες του συνεχώς αυξανόμενου πληθυσμού της Γης, αλλά παράλληλα να μειωθεί η εκπομπή CO2 ανά κάτοικο.
- Αξιοποίηση των καθαρών πηγών ενέργειας όπως η υδραυλική ενέργεια (υδατοπτώσεις, παλίρροιες, κυματισμός), η αιολική, η ηλιακή, η ενέργεια του μεθανίου, ο φωτοβολταϊκός ηλεκτρισμός, και η βιομάζα.
- Χρήση φυσικού αερίου.
- Περιορισμός των εκπομπών των άλλων αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου (χλωροφθοράνθρακες, όζον κλπ).
- Δενδροφυτεύσεις που βοηθούν στην απορρόφηση του CO2 , συγκρατούν τα εδάφη και ρυθμίζουν τον κύκλο του νερού.
Καταλήγοντας, πρέπει να τονιστεί ότι οι ανεπτυγμένες χώρες φέρουν το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης για το φαινόμενο του θερμοκηπίου, συμβάλλοντας σε αυτό με ποσοστό 80%. Παρ' όλα αυτά, και αδιαφορώντας για τις Συνθήκες που έχουν υπογραφεί (Ριο ντε Τζανέϊρο 1992), τα επίπεδα των εκπομπών παραμένουν σχεδόν σταθερά.
ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΝΕΡΟΥ
Το πόσιμο νερό αντιπροσωπεύει το 10% της συνολικής ποσότητας νερού που υπάρχει στον πλανήτη. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FΑΟ), τα επόμενα 25 χρόνια η σπατάλη στην χρήση του νερού θα σημειώσει αύξηση της τάξης του 40%.
Η έλλειψη νερού είναι κάτι που μας αφορά όλους. Πολλοί όμως έχουμε καθημερινές συνήθειες που όχι μόνο δεν βοηθούν στην εξοικονόμηση νερού, αλλά συντελούν και στη σπατάλη και άσκοπη κατανάλωσή του, με αποτέλεσμα το πρόβλημα να γίνεται εντονότερο.
Ως ενεργοί και ευαισθητοποιημένοι πολίτες, μπορούμε να αλλάξουμε ελάχιστα κάποιες από τις συνήθειές μας, χωρίς να επηρεάσουμε την καθημερινότητά μας.
Τι θα μπορούσε λοιπόν να κάνει κανείς για να περιορίσει τη σπατάλη που γίνεται σήμερα σε μια σειρά από καθημερινές δραστηριότητες ;
Ακολουθούν απλοί και χρήσιμοι τρόποι εξοικονόμησης νερού:
- Κλείνουμε τις βρύσες: Αφήνουμε τη βρύση ανοιχτή μόνο όταν τη χρειαζόμαστε πραγματικά. Μπορούμε να κλείνουμε τη βρύση όταν βουρτσίζουμε τα δόντια μας ή σαπουνίζουμε τα πιάτα μας.
- Βράζουμε μόνο την ποσότητα που θα χρειαστούμε: Εξοικονομούμε νερό, χρήματα και ενέργεια βράζοντας μόνο την ποσότητα νερού που χρειαζόμαστε.
- Μειώνουμε τη διάρκεια του ντους: Στη διάρκεια του ντους καταναλώνουμε πάνω από 17 λίτρα νερού ανά λεπτό. Με τη βοήθεια του χρονομέτρου του κινητού μας μπορούμε να μειώσουμε το ντους μας κατά 2-3 λεπτά. Μπορούμε ακόμη να αντικαταστήσουμε το τηλέφωνο της ντουζιέρας με κάποιο άλλο, χαμηλότερης ροής, ώστε να ξοδεύουμε την ελάχιστη δυνατή ποσότητα νερού.
- Βάζουμε γεμάτο πλυντήριο: Έτσι ελαττώνουμε τις πλύσεις, την ενέργεια και την ποσότητα απορρυπαντικού, μειώνοντας παράλληλα και τα έξοδά μας.
- Χρησιμοποιούμε καζανάκια εξοικονόμησης νερού: Υπάρχουν καζανάκια που έχουν δύο κουμπιά. Ένα για μικρή ροή και ένα για μεγαλύτερη. Εάν δεν είναι εύκολη η αντικατάσταση, τοποθετούμε μέσα στο καζανάκι ένα πλαστικό δοχείο για τη μείωση του όγκου του νερού.
- Μειώνουμε την κατανάλωση κρέατος και γαλακτοκομικών: Η εκτροφή ζώων για την παραγωγή κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων απαιτεί μεγάλες ποσότητες νερού. Μειώνοντας την ποσότητα του κρέατος που καταναλώνουμε καθημερινά θα συμβάλουμε στην εξοικονόμηση του νερού και θα βελτιώσουμε σημαντικά την υγεία μας.
- Μαγειρεύουμε στον ατμό, όποτε μπορούμε: Τα λαχανικά στον ατμό διατηρούν και περισσότερα θρεπτικά συστατικά. Αν επιλέξουμε να τα βράσουμε, μπορούμε να κρατήσουμε το νερό που απομένει και να το χρησιμοποιήσουμε για να φτιάξουμε μια νόστιμη σούπα. Αφού κρυώσει, μπορούμε να ποτίσουμε με αυτό τα φυτά μας.
- Μειώνουμε τα απόβλητα των τροφίμων: Πολλά από τα τρόφιμα που πετάμε καθημερινά θα μπορούσαν να είχαν φαγωθεί, εξοικονομώντας παράλληλα και πολλά χρήματα. Κάνουμε καλύτερο προγραμματισμό και αγοράζουμε μόνο όσα θα καταναλώσουμε.
- Οργανώνουμε την κηπουρική μας: Ποτίζουμε τα φυτά μας νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα, για να μην εξατμίζεται το νερό από τη ζέστη. Ποτίζουμε το έδαφος, έτσι ώστε το νερό να απορροφάται από τις ρίζες των φυτών, που το έχουν ανάγκη. Αποφεύγουμε να χρησιμοποιούμε τους αυτόματους ποτιστές και ποτίζουμε εμείς τα φυτά μας.
- Συλλέγουμε το νερό της βροχής: Μπορούμε έτσι να εξοικονομούμε πάνω από 5.000 lt τον χρόνο. Μπορούμε επίσης να ποτίζουμε τα φυτά με αυτό το νερό και όχι με το επεξεργασμένο νερό της βρύσης.
- Γεμίζουμε το πλυντήριο πιάτων αντί να τα πλένουμε στο χέρι: Ας ενημερωθούμε για τις πιο αποτελεσματικές ενεργειακά και αποδοτικές, όσον αφορά την εξοικονόμηση νερού, ηλεκτρικές συσκευές.
- Ελέγχουμε συχνά τις σωλήνες στην κουζίνα μας για τυχόν διαρροές: Πρέπει να γνωρίζουμε πού βρίσκεται η βαλβίδα διακοπής του νερού, έτσι ώστε να είμαστε σε θέση να την κλείνουμε όποτε υπάρχει διαρροή. Διορθώνουμε τις χαλασμένες βρύσες, έτσι ώστε να μην υπάρχουν διαρροές. Έχουμε το τηλέφωνο επικοινωνίας του παρόχου νερού για να επικοινωνούμε μαζί του σε περίπτωση ανάγκης.
- Δεν επιλέγουμε εταιρείες και επενδυτές που συμβάλλουν στη λειψυδρία και τη μόλυνση του νερού: Αυτές πολύ συχνά μολύνουν τις πηγές και μειώνουν τις προμήθειες νερού. Ας ελέγξουμε αν οι εταιρείες που παράγουν προϊόντα που χρησιμοποιούμε απειλούν τις τοπικές πηγές νερού. Με αυτόν τον τρόπο δεν θα υποστηρίζουμε τη σπατάλη και τη μόλυνση του νερού.
- Ένας άλλος τρόπος εξοικονόμησης για όσους διαμένουν σε μονοκατοικίες με περιβάλλοντα χώρο είναι οι εγκαταστάσεις συλλογής βρόχινου νερού, μοντέρνες δηλαδή υπόγειες στέρνες που μαζεύουν νερό. Όσο για την επιφάνειά τους, μπορεί να φυτευτεί και να παρουσιάζει την εικόνα ενός πραγματικού κήπου.
- Όσοι έχουν εξοχικά ή μεγαλύτερα σπίτια μπορούν να εγκαταστήσουν στον εξωτερικό χώρο ακόμη και συστήματα καθαρισμού του νερού. Απαιτείται ένας χώρος λίγων τετραγωνικών, διακοσμημένος με κατάλληλα φυτά, τα οποία με τις ιδιότητές τους συμβάλλουν στον καθαρισμό του νερού, μαζί με κατάλληλα φυσικά φίλτρα.
Πηγή: www.ecoearth.gr
Ο ΣΤΟΧΟΣ 13 ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ
13.1 Ενίσχυση της ανθεκτικότητας και της προσαρμοστικής ικανότητας όλων των χωρών έναντι των κινδύνων και των φυσικών καταστροφών που απορρέουν από την κλιματική αλλαγή.
13.2 Ενσωμάτωση των μέτρων για την κλιματική αλλαγή στις εθνικές πολιτικές, στρατηγικές και σχεδιασμούς.
13.3 Βελτίωση της εκπαίδευσης, ευαισθητοποίησης, καθώς και της ανθρώπινης και θεσμικής ικανότητας σχετικά με θέματα που αφορούν τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής, την προσαρμογή, τη μείωση των επιπτώσεων και την έγκαιρη προειδοποίηση
13.α Εφαρμογή της δέσμευσης που έχουν αναλάβει οι ανεπτυγμένες χώρες μέρη της Σύμβασης-Πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή, σχετικά με τον στόχο για την από κοινού ετήσια διάθεση 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων, μέχρι το 2020, μέσω διαφόρων πηγών, ώστε να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες των αναπτυσσόμενων χωρών, στο πλαίσιο της ανάληψης ουσιαστικών δράσεων άμβλυνσης των επιπτώσεων και διαφάνειας στην εφαρμογή, και την πλήρη λειτουργία του Πράσινου Ταμείου για το Κλίμα μέσω της κεφαλαιοποίησής του το συντομότερο δυνατό.
13.β Προώθηση μηχανισμών για την αύξηση της ικανότητας σχετικά με τον αποτελεσματικό σχεδιασμό και τη διαχείριση θεμάτων που αφορούν την κλιματική αλλαγή στις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες και στα μικρά αναπτυσσόμενα νησιωτικά κράτη, συμπεριλαμβανομένων των γυναικών, των νέων καθώς και των τοπικών και περιθωριοποιημένων κοινοτήτων.
Πηγή: https://unric.org/el)
Περιβάλλον: 8+1 τρόποι για να το σώσεις
Περιβάλλον: Εισαγωγή
Ο πλανήτης είναι ένας χώρος που μας φιλοξενεί και η πορεία μας είναι αναλώσιμη, γι’ αυτό καθίσταται αδήριτη ανάγκη να συμβάλλουμε στην προστασία του περιβάλλοντος, με το να αλλάξουμε συνήθειες και να αποκτήσουμε νέες, πιο ωφέλιμες για το περιβάλλον, καθώς επίσης, και να προβούμε σε απλές, καθημερινές ενέργειες, ώστε να συμβάλλουμε στην διαφύλαξη των φυσικών πόρων του πλανήτη.
Ανακύκλωση
Το σήμα κατατεθέν της ανακύκλωσης είναι ο μπλε κάδος, που συναντάται σχεδόν σε κάθε γειτονιά. Αρχικά όμως, είναι απαραίτητο να εμπεδωθεί από την κοινωνία ότι δεν υπάρχει ένας κάδος για όλα τα απορρίμματα, αλλά πρέπει να φροντίσουμε να έχουμε στο σπίτι μας μια σακούλα ή έναν κάδο, που θα πετάμε τα πράγματα που δεν είναι βρώμικα, δηλαδή χαρτί, γυαλί και πλαστικό.
Κομποστοποίηση
Τα οργανικά υπολείμματα τροφών μπορούν πολύ εύκολα να μετατραπούν με φυσικό τρόπο σε λίπασμα για οποιαδήποτε φυτά και δέντρα. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να αγοράσουμε έναν κομποστοποιητή ή να κατασκευάσουμε τον δικό μας, ώστε να πετάμε τα οργανικά προϊόντα εκεί.
Απορρίμματα
• Μπορούμε να μειώσουμε τα απορρίμματα, εάν κάθε φορά που πηγαίνουμε σούπερ-μάρκετ προτιμούμε γυάλινες συσκευασίες για τα αναψυκτικά, τις μπύρες μας, οι οποίες μπορούν να επιστραφούν.
• Είναι μείζονος σημασίας να αποσύρουμε τις πλαστικές σακούλες και να τις αντικαταστήσουμε με σακούλες πολλαπλών χρήσεων, τις οποίες να έχουμε συνέχεια μέσα στην τσάντα μας και να τις χρησιμοποιούμε για τα ψώνια μας.
• Πρέπει να μειώσουμε την αγορά εμφιαλωμένων πλαστικών μπουκαλιών, καθώς επίσης και πλαστικών ειδών μιας χρήσης και να δοκιμάσουμε την χρήση γυάλινων παγουριών νερού.
• Δεν χρειάζεται να κάνουμε αλόγιστη χρήση του χαρτιού(ρολού) κουζίνας, αφού μπορούμε να χρησιμοποιούμε περισσότερο τις υφασμάτινες πετσέτες κουζίνας.
• Δεν πρέπει να χύνουμε ποτέ το χρησιμοποιημένο-τηγανισμένο λάδι στον νεροχύτη της κουζίνας μας, διότι ένα λίτρο είναι αρκετό για να προκαλέσει ανεπανόρθωτη μόλυνση σε τεράστιες ποσότητες νερού.
Προϊόντα καθαρισμού
Υπάρχει η δυνατότητα να φτιάξουμε τα δικά μας οικολογικά καθαριστικά. Εναλλακτικά, μπορούμε να προμηθευτούμε πιστοποιημένα οικολογικά καθαριστικά του εμπορίου, ώστε να μην επιβαρύνεται περαιτέρω το περιβάλλον.
Εξοικονόμηση ενέργειας
• Μπορούμε να αντικαταστήσουμε τους ηλεκτρικούς λαμπτήρες με αντίστοιχους λαμπτήρες οικονομίας.
• Είναι απαραίτητο να κλείνουμε όλες τις ηλεκτρικές συσκευές από τον γενικό πίνακα τροφοδοσίας ρεύματος και να μην τις αφήνουμε στην αναμονή, όταν δεν τις χρησιμοποιούμε, όπως και τα φώτα όταν απουσιάζουμε από το σπίτι.
Χρήση επαναφορτιζόμενων μπαταριών
Οι μπαταρίες δεν πρέπει να πετάγονται στον κάδο μαζί με τα υπόλοιπα σκουπίδια, αλλά να τοποθετούνται σε ειδικά δοχεία ανακύκλωσης μπαταριών. Διαφορετικά, υπάρχει η επιλογή να αγοράσουμε επαναφορτιζόμενες μπαταρίες.
Διατροφή και κατανάλωση
• Για αρχή, δεν πρέπει να φτάνουμε στο σημείο να πετάμε το φαγητό μας στα σκουπίδια, αλλά να μαγειρεύουμε τόση ποσότητα που θα είναι αρκετή για να την καταναλώσουμε.
• Μπορούμε να φυτέψουμε μόνοι μας κάποιες τροφές που μπορούμε να καλλιεργήσουμε, όπως φρούτα, λαχανικά και μυρωδικά. Αυτή η ενέργεια, θα δώσει και μια ανάσα οξυγόνου στην γεμάτη καυσαέριο ατμόσφαιρα.
• Η μείωση του κρέατος στην διατροφή μας συμβάλλει σημαντικά στην μείωση κατανάλωσης των πόρων που απαιτούνται για την εκτροφή των ζώων και συμβάλλει στην αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών, καθώς μειώνει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.
Χρήση ΜΜΜ, ποδηλάτου ή πεζής πορείας
Είναι επιτακτική η ανάγκη χρήσης οικολογικών μέσων, όπως το λεωφορείο, το ποδήλατο, για τις καθημερινές μας αποστάσεις, ειδικά εάν αυτές είναι κοντινές, διότι η μόλυνση της πόλης προέρχονται σχεδόν αποκλειστικά από τα καυσαέρια που εκπέμπουν τα αυτοκίνητα.
Υπεύθυνες διακοπές
• Δεν πρέπει ποτέ να πετάμε τσιγάρα από το παράθυρο του αυτοκινήτου, ειδικά αν αυτά είναι αναμμένα, γιατί ελλοχεύει ο κίνδυνος πυρκαγιάς.
• Σοβαρό «έγκλημα» κατά του περιβάλλοντος αποτελεί η ρίψη σκουπιδιών στη θάλασσα ή στις ακτές και θα πρέπει ρητά να την περιορίσουμε.
Περιβάλλον: Επίλογος
Η δυσκολία που ενδέχεται να συναντήσουμε στο παραπάνω εγχείρημα είναι μέχρι να καταφέρουμε να υιοθετήσουμε αυτές τις οικολογικές συνήθειες και να τις εντάξουμε στην καθημερινότητά μας. Ύστερα, θα συνειδητοποιήσουμε ότι ο πλανήτης και η «Προστασία του Περιβάλλοντος» βρίσκεται στα χέρια μας και ότι ο άνθρωπος και το περιβάλλον έχουν μια αέναη σχέση αλληλεξάρτησης.
Για εκείνους που θα ήθελαν να προσφέρουν ακόμη παραπάνω στη διάσωση του πλανήτη, μπορούν να ενημερωθούν για εθελοντικές δράσεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας στην επίσημη ιστοσελίδα του.
(ΠΗΓΗ: https://citycampus.gr/μπορεί-να-σωθεί-ο-πλανήτης/)
Η υπερθέρμανση του πλανήτη και πως μπορείτε να συνεισφέρετε
Δεν είναι μόνο οι πολικές αρκούδες που κινδυνεύουν λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Η υπερθέρμανση του πλανήτη θέτει επίσης σε κίνδυνο την ανθρώπινη υγεία καθώς η κλιματική αλλαγή επηρεάζει αρνητικά το περιβάλλον που μας παρέχει τροφή, νερό, καθαρό αέρα, καταφύγιο και ασφάλεια. Κατά τον επόμενο αιώνα, οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής αναμένεται να αυξηθούν. Ως εκ τούτου, υφιστάμενοι κίνδυνοι υγείας θα χειροτερέψουν και θα αυξηθούν.
Είναι ειρωνικό ότι οι άνθρωποι, είναι αυτοί που ευθύνονται για αυτό το συμβάν. Ξεκινώντας από τη ρύπανση και συνεχίζοντας με τον υπερπληθυσμό, και όλες οι πράξεις που κάνει η ανθρωπότητα καθημερινά, όλα αυτά οδηγούν στην αύξηση της θερμοκρασίας της Γης. Η κύρια πηγή της υπερθέρμανσης του πλανήτη είναι η ανθρώπινη αύξηση του “φαινομένου του θερμοκηπίου”. Αυτό είναι το ζέσταμα που προκύπτει όταν η ατμόσφαιρα παγιδεύει τη θερμότητα που εκπέμπει από τη Γη προς το διάστημα. Τα αέρια των θερμοκηπίων, παγιδεύουν τη θερμότητα με αποτέλεσμα να ζεσταίνεται η Γη. Για τα τελευταία 150 χρόνια, οι ανθρώπινες ενέργειες οδήγησαν στην αύξηση των αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα.
Είναι ειρωνικό ότι οι άνθρωποι, είναι αυτοί που ευθύνονται για αυτό το συμβάν. Ξεκινώντας από τη ρύπανση και συνεχίζοντας με τον υπερπληθυσμό, και όλες οι πράξεις που κάνει η ανθρωπότητα καθημερινά, όλα αυτά οδηγούν στην αύξηση της θερμοκρασίας της Γης. Η κύρια πηγή της υπερθέρμανσης του πλανήτη είναι η ανθρώπινη αύξηση του “φαινομένου του θερμοκηπίου”. Αυτό είναι το ζέσταμα που προκύπτει όταν η ατμόσφαιρα παγιδεύει τη θερμότητα που εκπέμπει από τη Γη προς το διάστημα. Τα αέρια των θερμοκηπίων, παγιδεύουν τη θερμότητα με αποτέλεσμα να ζεσταίνεται η Γη. Για τα τελευταία 150 χρόνια, οι ανθρώπινες ενέργειες οδήγησαν στην αύξηση των αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα.
Όμως εάν δεν ευθυνόμαστε εμείς, συγκεκριμένα, για την εξέλιξη αυτού του φαινομένου, δεν σημαίνει πως δε θα προσπαθήσουμε να βρούμε μια λύση.
Η ταχεία αύξηση των αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα έχει θερμάνει τον πλανήτη σε ανησυχητικό ρυθμό. Το ατμοσφαιρικό διοξείδιο του άνθρακα δεν έχει φτάσει ξανά το επίπεδο που βρίσκεται σήμερα, μέσα σε εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια.
Οι σημαντικότερες πηγές αυτής της εξέλιξης είναι:
_Εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα – Οι εκπομπές αυτές οφείλονται στην καύση ορυκτών καυσίμων (άνθρακας, πετρέλαιο, φυσικό αέριο και τύρφη).
_Εκπομπές μεθανίου και οξειδίου του αζώτου – Οι εκπομπές αυτές προέρχονται από τη γεωργία, η πλειοψηφία των οποίων βασίζεται στο κρέας (τα ζώα που βόσκονται).
_Εκπομπές της γης – Οι εκπομπές αυτές προέρχονται από την αποψίλωση των δασών, τη ρύπανση, την αστικοποίηση και την ερήμωση.
Όλες οι εκπομπές που αναφέρονται παραπάνω αλλάζουν δραστικά τη σύνθεση της ατμόσφαιρας της Γης. Εναπόκειται σε εμάς να αντιμετωπίσουμε και να γλιτώσουμε άλλες ζημιές, που μπορούν να προκληθούν από την ανθρωπότητα, στον πλανήτη μας.
Να πως μπορείτε καταπολεμήσετε την κλιματική αλλαγή:
_Αγοράζετε τοπικά προϊόντα – Όταν αγοράζετε τα προϊόντα που προέρχονται από την χώρα σας, συμβάλλετε στη μείωση των εκπομπών από τη μεταφορά.
_Αγοράζετε βιολογικά προϊόντα – Όταν αγοράζετε βιολογικά τρόφιμα, συμβάλλετε στη μείωση της ζήτησης για τρόφιμα που καλλιεργούνται χρησιμοποιώντας ισχυρά ρυπογόνες σύγχρονες βιομηχανικές πρακτικές.
_Αλλάξτε τη διατροφή σας – Τα κρεατικά προϊόντα είναι οι μεγαλύτερες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου. Η καλύτερη επιλογή είναι ξεκινήσετε μια vegan διατροφή, ωστόσο, εάν δεν είναι εφικτό για κάποιο σοβαρό λόγο, τουλάχιστον, δοκιμάστε το ενδεχόμενο να έχετε όσο περισσότερα γεύματα vegan ή vegetarian (για χορτοφάγους) έστω και 2-3 μέρες την εβδομάδα, για μειώσετε την κατανάλωση των κρεατικών προϊόντων η προϊόντα που προέρχονται από ζώα.
Τ_α τρία R -(Reduce, reuse, and recycle) Δηλαδή Μειώστε, επαναχρησιμοποιήστε και ανακυκλώστε! Οι κάδοι απορριμμάτων αποτελούν ένα σημαντικό παράγοντα στην υπερθέρμανση του πλανήτη. Όσο λιγότερα σκουπίδια πετάμε, τόσο λιγότερα σκουπίδια καταλήγουν σε χώρους υγειονομικής ταφής. Όταν υπάρχουν λιγότερα σκουπίδια σε χώρους υγειονομικής ταφής, παράγεται λιγότερο μεθάνιο. Κάντε κλικ ΕΔΩ για να δείτε τα οικολογικά προϊόντα που μπορούν να σας βοηθήσουν στην μείωση των αποβλήτων σας.
_Μην βασίζεστε πάντοτε στο αυτοκίνητό σας – Περπατήστε, πηγαίνετε περίπατο με το ποδήλατό σας, επίσης χρησιμοποιήστε τα δημόσια μεταφορικά μέσα ή το ωτοστόπ όσο πιο συχνά μπορείτε.
_Απενεργοποιήστε τις ηλεκτρονικές σας συσκευές – Απενεργοποιήστε τις ηλεκτρονικές σας συσκευές όταν δεν τις χρησιμοποιείτε. Για παράδειγμα, όταν ενεργοποιήσετε την τηλεόραση, κλείστε τα φώτα.
_Διαδώστε το μήνυμα! – Είναι λίγοι οι άνθρωποι που ενδιαφέρονται ή γνωρίζουν για την σοβαρότητα της κλιματικής αλλαγής, και ο λόγος είναι η προσήλωση στις καθημερινές συνήθειες ή ρουτίνες . Κοινοποιήστε λοιπόν αυτήν την ανάρτηση, ενημερώνοντας τους γύρω σας για τους κινδύνους που μας αφορούν όλους όπως και για τις επόμενες γενιές.
Πηγή: Let’s make Cyprus Green, Η υπερθέρμανση του πλανήτη και πως μπορείτε να συνεισφέρετε
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου